Tämä kevät tulee olemaan varsinainen vaalikevät. Saamme nauttia(?) tupla-annoksesta vaalivipinää eduskuntavaalien ja europarlamenttivaalien muodossa. Onneksi wappukin saapuu pian tasapainottamaan vaaliriemuja wappuriemoilla. Tässä edunvalvontablogissa käsittelen kuitenkin vaaliriemuja melko lyhyesti ja sangen epäpoliittisesti.

Miksi sitten kirjoittaa vaaleista edunvalvontablogiin? No, eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa jo tällä viikolla(!) ja pohdimme TREYn kupillinen kopoa-tapahtumassa tapoja saada jäsenistöä vaaliuurnille. Yksi puhutuista tavoista oli antaa vaaleille näkyvyyttä järjestöjen toiminnassa ja tässä teen osani sen eteen. Hallintotieteilijöinä tiedämme miten paljon politiikka vaikuttaa kaikkeen maamme sisällä (sote-uudistus anyone?!) joten syyt äänestää ovat suurimmalle osalle meistä selvät. Kerron silti hieman hyvistä syistä äänestää sekä ylioppilaskuntamme TREYn inspiroimana opiskelijoiden vaaliteemoista ja tempauksista.

Nuoret eivät ole välttämättä tunnettuja äänestysaktiivisuudestaan. Viimeisimmissä eduskuntavaaleissa (2018) 18-25-vuotiaista äänesti 47 prosenttia. Eurovaaleissa 2014 tilasto oli vielä surullisempi 10 prosenttia. Tässä kohtaa yleistän hieman olettamalla, että suurin osa meistä opiskelijoista kuuluu tähän ikäluokkaan. Nuorien äänestysaktiivisuuden muutos olisi positiivinen asia sillä nämä päätökset vaikuttavat meihin pisimmän ajan. Meihin vaikuttavat monet puolueiden päätökset, kuten leikkaukset opikntorahaan tai opiskelijoiden asumistukiin. Myös esimerkiksi nyt käyttöön tulevat pääsykoeuudistukset ovat esimerkki tästä. Jos opiskelijat äänestävät sankoin joukoin niin pystymme ajamaan omaa etuamme ja pitää Suomen loistavana maana opiskella.

Suomen opiskelijakuntien liitto (SAMOK) ja Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ovat yhdessä lu0neet #KOULUTUSTAPRKL-kampanjan, jonka tarkoitus on nostaa esille opiskelijoille tärkeitä asioita vaaliteemoja. Kampanjan asettaman opiskelijoiden maanlaajuiset vaaliteemat ovat tänä vuonna koulutus, ilmasto, toimeentulo ja mielenterveys. Suosittelen tutustumaan näihin tavoitteisiin kampanjan nettisivuilla https://www.koulutustaprkl.fi/ ja myös selailemalla edellämainittua häsää sosiaalisessa mediassa.


Pedro on ainakin opiskelijoiden oikeuksien puolella!

 

Sitten äänestystempauksiin! Tampereella järjestetään oikein kaksissa määrin ennakkoäänestystempauksia. Tarkoituksena on muodostaa mahdollisimman pitkä jono ennakkoäänestyspisteelle. TREY tarjoaa jonottajille ohjelmaa, bingoa ja palkintoja.  Ennakkoäänestystempaus keskustakampuksella on Linnan äänestyspisteellä 3.4. klo 11-12. Hervannan kampuksella vastaava järjestetään 8.4. klo 11-12 Tietotalon äänestyspisteellä. Jonot mitataan maanlaajuisesti klo 12. Uskon, että me staabilaiset pystymme muodostamaan lähes yhtä pitkän jonon äänestyspisteelle kuin boolisangolle!

Jos kampanjat ja tempaukset eivät ole oma juttusi niin kannattaa silti tutkia vaalikoneita ja keskustella kanssaopiskelijoiden kanssa vaaleista. Suurimmalle osalle löytyy varmasti omia arvoja ajava ehdokas!

Eduskuntavaalit ovat sunnuntaina 14.4.2019 ja niiden ennakkoäänestys pidetään 3.-9.4.2019. Europarlamenttivaalit puolestaan ovat sunnuntaina 26.5.2019 ja niiden ennakkoäänestys on 15.-21.5.2019. Staabin wappu puolestaan alkaa virallisesti 17.4. Suosittelen merkkamaan nämä kaikki päivämäärät ylös kalenteriin!

Vaaliterveisin
Koponne Aleksi Niemi