Staabi ry 54 vuotta

STAABI Tampereen yliopiston hallintotieteitä opiskelevien yhdistys ry perustettiin 26.10.1966. Lokakuussa 2020 juhlitaan yhdistyksen 54-vuotista taivalta akateemisin menoin ja pitkän kaavan mukaan. Staabilaiseen tyyliin juhlaviikonloppua vietetään railakkaissa tunnelmissa!

Tältä sivustolta löydät kaiken tiedon, mitä onnistuneeseen vuosijuhlakokemukseen tarvitset.

Tervetuloa juhlimaan.

 

Vuosijuhlalaskuri

Päivä(t)

:

H(s)

:

Minuutti(a)

:

Second(s)

Lisätietoja

Staabin 54-vuotista taivalta juhlitaan perjantaina 23.10. Nokian Kerholalla . Akateeminen vuosijuhla koostuu neljästä osiosta: cocktailtilaisuudesta, iltajuhlasta, jatkoista ja seuraavan aamun silliaamiaisesta.

Cocktailtilaisuudessa juhlien järjestäjätaho lausuu tervehdyssanat, minkä jälkeen on vieraiden vuoro halutessaan esittää tervehdyksensä ja ojentaa lahjansa. Staabin vuosijuhlan ollessa juhlijamäärältään hyvin suuri tilaisuus, on cocktailtilaisuus rajattu vain kutsuvieraille. Cocktail-tilaisuus alkaa klo 16.00.

Cocktailtilaisuuden jälkeen seuraa siirtyminen iltajuhlaan. Juhlatilaan astuessaan vieraat seuralaisineen kättelevät juhlien järjestäjätahon ja etsivät sitten nimikortein merkityt istumapaikkansa. Iltajuhla käynnistyy klo 18:00.

Juhla alkaa Suomen lipun sekä Staabin lipun saapumisella saliin. Pääpöydässä istuvan seremoniamestarin esimerkkiä kannattaa seurata huolella, sillä lippujen saapumista kunnioitetaan yleensä seisten.

Seremoniamestari kertaa juhlan aluksi yleiset ohjeet koskien esimerkiksi pöydästä poistumista ja skoolausta. Näistä ohjeista ei tulisi poiketa kuin pakon edessä – vaikka vuosijuhlilla lauletaan juomalauluja, vuosijuhlat eivät missään muussa mielessä muistuta sitsejä. Kunnioittava käyttäytyminen on siis syytä muistaa läpi juhlan. Lue lisää iltajuhlan etiketistä täältä.

Staabin vuosijuhlat päättyvät – mihinpä muuhunkaan – kuin vuosijuhlasillikseen!

Perinteikkäästi silliksen paikka ja ohjelma paljastuvat vasta sillispäivänä matkalla sillispaikalle, jonne lähtö tapahtuu lauantaina 24.10.

Mutta eipä sillis olisi mitään ilman notkuvia pöytiä ruokaa ja juomaa vuosijuhlien jälkeisten olojen helpotukseen, joten niiden paikallaoloa ei tarvitse jännittää, ne löytyvät varmasti. Silliksellä on luonnollisesti myös saunomismahdollisuus ja palju, joten otathan omat kylpemisvälineet matkaan!

Sillikselle pääsevät kaikki edellisen päivän iltajuhlaan osallistuneet. Mahdollisesta erillismyynnistä tiedotetaan myöhemmin.

MITÄ? Staabin vuosijuhlasillis
MISSÄ? Paikassa X
MILLOIN?
JATKOT? Tampereen keskustan anniskeluravintolassa Y
PUKUKOODI?: Haalarit ja teeman mukainen pukeutuminen (vahvistusviestin yhteydessä saat tarkemmat pukeutumisohjeet)

Akateemisiin vuosijuhliin, kuten muihinkin erityisen hienoihin juhliin, kuuluu perinteiden, etiketin ja hyvien tapojen noudattaminen. Alla on esitelty joitain tyypillisimpiä vuosijuhlaetikettiin kuuluvia seikkoja. Etiketistä ei kuitenkaan kannata ottaa paineita – kaikesta virallisuudesta huolimatta vuosijuhlat ovat kuitenkin ilon ja riemun juhla, jossa tärkeintä on hauskanpito.

Saapuminen

Juhliin on syytä saapua ajoissa. Vaikka kyseessä onkin akateeminen iltajuhla, ei akateemista varttia tässä yhteydessä tunneta, vaan juhla aloitetaan mainittuna ajankohtana. Jos saliin tulee myöhässä, on tarkistettava, että ei häiritse puhetta tai muuta meneillään olevaa tapahtumaa, ja mentävä sopivan tilanteen tullen huomaamatta paikoilleen.

Istumajärjestyksestä ei tarvitse kantaa huolta, koska siitä on huolehdittu jo juhlaa järjestettäessä. Staabin vuosijuhlissa käytetään asettelua, jossa toistensa seuralaiset istuvat pöydässä vastakkain. Oma istumapaikka kannattaa varmistaa heti juhlatilaan saapumisen yhteydessä.

Pöydässä esittäydytään naapureille heti pöytään saapuessa tai viimeistään kun on istuuduttu.

Seremoniamestari

Seremoniamestari vie vuosijuhlaa eteenpäin. Seremoniamestarin ohjeita on noudatettava, mitä tulee juomien tilaamiseen, liikkumiseen, tupakointiin ynnä muihin käytännön asioihin. Hänen puoleensa voi myös kääntyä kaikissa epäselvissä asioissa, jos seremoniamestarilla ei ole antaa vastausta, hän ainakin tietää, kenen puoleen kulloisessakin ongelmassa pitää kääntyä. Seremoniamestari käyttää apunaan seremoniasauvaa.

Pukeutuminen

Vuosijuhlan pukukoodi on tumma puku akateemisin kunniamerkein. Miehet pukeutuvat tällöin tummaan pukuun. Tummalla puvulla tarkoitetaan iltajuhlissa ainoastaan mustaa, tummanharmaata tai tummansinistä pukua, ei siis erimerkiksi ruskeaa tai liituraidallista pukua. Puvun alla käytetään valkoista juhlapaitaa. Miehillä on kaulassa mielellään hillitty, juhlava helmenharmaa solmio. Solmukkeen käyttö ei ole suotavaa. Huomioitavaa on myös, että smokki tai shaketti ovat etiketin vastaisia. Staabin 53-vuotisjuhlissa ei ole tarpeen pukeutua frakkiin. Frakkia käytetään Staabin vuosijuhlissa ainoastaan tasavuosina.

Etiketin mukaisesti naisten pukeutuminen määrittyy seuralaisen pukeutumisen perusteella. Pukukoodin ollessa tumma puku, naiset pukeutuvat iltapukuun. Tämä tarkoittaa juhlavasta materiaalista valmistettua yksimittaista tai kaksiosaista täyspitkää tai nilkkapituista pukua. Sopivat kengät ovat sirokorkoiset avokkaat tai juhlasandaalit. Juhlasukat määrittyvät asun mukaisesti. Etiketin mukainen laukku on siro, pieni ja kirjekuorimallinen. Iltapuvun kanssa käytetään harvemmin käsineitä, mutta ne voivat olla puolipitkät tai lyhyet. Naisilla pitkät hiukset tulee olla kiinni ja hartiat peitettynä jälkiruokaan asti.

Akateemisilla kunniamerkeillä tarkoitetaan esimerkiksi ainejärjestöjen tai ylioppilaskuntien myöntämiä nauhoja ja merkkejä. Huomioithan merkin tai nauhan myöntäneen tahon mahdolliset ohjeet ja säännökset merkkien käytöstä.

Akateemisen juhla-asun kruunaa Staabin nauha. Kaikki Staabin jäsenet ovat oikeutettuja kantamaan tätä valkovihreää järjestönauhaa. Miehet kantavat nauhaa siten, että se kulkee oikealta olkapäältä rinnan yli vasemmalle lantiolle. Nauhaa kannetaan puvussa liivin ja solmion päällä. Naispuoliset jäsenet kantavat nauhaa siten, että nauha kulkee vasemmalta olkapäältä rinnan yli alas oikealle. Naiset voivat myös kantaa nauhaa taiteltuna ruusukkeena vasemmalla puolella rintaa. Nauha ei saa koskettaa paljasta ihoa. Nauhan voi hankkia itselleen Staabin toimistolta 6 € hintaan ja niitä voi käyttää myös vieraillessaan muiden järjestöjen vuosijuhlissa. Katso tästä tarkemmat ohjeet juhlanauhan taittelusta.

Käyttäytyminen

Ruokailun alkaessa on kohteliasta odottaa, että kaikki samassa pöydässä istuvat ovat saaneet lautasensa ennen herkuttelun aloittamista. Lämpimän ruoan voi aloittaa kun lähimmät pöytänaapurit ovat saaneet annoksensa. Ruoan kanssa tarjoillaan viiniä ja kahvin kanssa avec. Lisäksi pöydissä ovat tietysti snapsilasit. Huomaa, että vuosijuhlissa kaatojen määrä on rajallinen, yleensä yksi tai kaksi, joten vaikka ”Helan går” salissa raikaakin, ei lasia kannata tyhjentää kerralla. Juhlassa lauletaan paljon snapsilauluja, joiden sanat on yleensä jaettu jokaiselle vieraalle. Oman laulukirjan voi myös ottaa juhlaan mukaan.

Laulujen, puheiden ja muiden ohjelmanumeroiden aikana on kohteliasta istua hiljaa ja keskeyttää syöminen ja juominen. Laulut aloittaa aina laulunjohtaja. Lauluja voit pyytää pöytiin jaettujen puheenvuoropyyntölomakkeiden avulla. Juhlassa kuullaan myös useita puheita.

Ohjelmassa on taukoja, jotka seremoniamestari ilmoittaa. Tauon aikana on mahdollista poistua istumapaikalta ja esimerkiksi seurustella muiden vieraiden kanssa. Muina aikoina ylimääräistä liikuskelua salissa on syytä välttää.

Skoolaus

Laulujen jälkeen skoolataan, miehet ensin oikealle, sitten vasemmalle ja lopuksi vastapäätä istuvalle henkilölle. Naiset taas aloittavat kierroksen päinvastoin vasemmalle, sitten oikealle ja lopuksi vastapäätä istuvalle henkilölle.

Lasit ovat kattauksessa valmiina. Äärimmäisenä oikealla on vesilasi – se on ainoa laseista, johon voi palata aterian aikana. Muiden lasien kanssa edetään oikealta vasemmalle, ja vanhaan lasiin ei tule palata. Näin esimerkiksi alkuruoan yhteydessä tarjottuun viiniin ei tule palata enää pääruoan yhteydessä tarjoiltavaa viiniä nautittaessa. Ensimmäistä snapsia nautitaan heti juhlan alkupuolella yhteislaulun lomassa. Juhlan aikana snapseja nautitaan niin ikään laulun yhteydessä, mutta myös pöytäseurue voi halutessaan kohottaa snapsilasejaan. Malja kohotetaan noin olkapäiden korkeudelle.

Kysyttävää?

Yhteystiedot

Veera Lyytikäinen
Vuosijuhlavastaava

vuosijuhla(at)staabi.fi

Artturi Lindeman
Staabin puheenjohtaja

puheenjohtaja(at)staabi.fi

13 + 1 =

Yhteistyössä