Staabi ry 55 vuotta

STAABI Tampereen yliopiston hallintotieteitä opiskelevien yhdistys ry perustettiin 26.10.1966. Yhdistyksen 55-vuotista toimintaa juhlitaan 28.2.-6.3.2022 akateemisin menoin ja pitkän kaavan mukaan. Illalliskorttien myynti jäsenistölle alkaa keskiviikkona 26.1.2022 klo 18:00 Kide.app-sovelluksessa, ja ne sisältävät vuosijuhlaviikon huipentavat iltajuhlan ja silliaamiaisen.

Tältä sivustolta löydät kaiken tiedon, mitä onnistuneeseen vuosijuhlakokemukseen tarvitset.

Tervetuloa juhlimaan!

 

Vuosijuhlalaskuri

Päivä(t)

:

H(s)

:

Minuutti(a)

:

Second(s)

Staabi ry 55 vuotta

Staabin 55. toimintavuoden juhlinta alkaa vuosijuhlaviikon merkeissä, joka sisältää tapahtumia jokaiselle staabilaiselle. Tapahtumien tarkemmat tiedot löydät vuosijuhlaviikon Facebook-eventistä.

 

Cocktail-tilaisuus ja iltajuhla

Lauantaina juhlallisuudet alkavat kutsuvieraille tarkoitetulla cocktail-tilaisuudella. Tilaisuudessa juhlien järjestäjätaho lausuu tervehdyssanat, minkä jälkeen on vieraiden vuoro halutessaan esittää tervehdyksensä ja ojentaa lahjansa. Staabin vuosijuhlien koon vuoksi tilaisuus on rajattu kutsuvieraisiin. Cocktail-tilaisuus alkaa klo 15.

Cocktail-tilaisuuden jälkeen siirrytään iltajuhlaan, johon myös jäsenistö on tervetullut. Iltajuhla alkaa klo 18:00.

 

Sillis

Staabin vuosijuhlat päättyvät isoimpiin bileisiin ikinä, eli vuosijuhlasillikseen! Silliksen paikka ja ohjelma paljastuvat vasta sillispäivänä matkalla juhlapaikalle, jonne lähtö tapahtuu sunnuntaina myöhemmin ilmoitettavasta paikasta. Sillikseen kuuluvat olennaisena osana ruuan ja juoman lisäksi sauna ja palju, joten otathan omat kylpemisvälineet mukaan! Laita siis haalarit päälle ja suunta lähtöpaikalle ajoissa. Sillikselle pääsevät kaikki edellisen päivän iltajuhlaan osallistuneet. 55-sillikselle ei järjestetä erillistä lipunmyyntiä.

 

Etiketti

Akateemisiin vuosijuhliin kuuluvat perinteet sekä etiketin ja hyvien tapojen noudattaminen. Alla on esitelty vuosijuhlaetikettiin kuuluvia seikkoja juhliin valmistautumista varten. Etiketistä ei kannata ottaa paineita – virallisuudestaan huolimatta vuosijuhlat ovat kuitenkin ilon ja riemun juhla, jossa tärkeintä on yhteisöllisyys ja hauskanpito.

Juhliin kannattaa saapua hyvissä ajoin, noin puolta tuntia aiemmin. Iltajuhla alkaa tasan klo 18, jolloin vieraiden tulee olla omilla paikoillaan. Jos tulet myöhässä, saavu paikallesi puheen tai muun tapahtuman ollessa tauolla, jolloin et häiritse juhlan kulkua.
Istumajärjestys on tehty valmiiksi ja on löydettävissä juhlatilan aulasta. Staabin 55-vuosijuhlissa toistensa seuralaiset istuvat pöydissä vierekkäin. Oma istumapaikka kannattaa etsiä heti juhlatilaan saapuessa. Toiveet pyritään ottamaan huomioon järjestystä tehtäessä. Tervehdi pöytäseuruettasi heti pöytään saapuessasi.

Juhla alkaa Suomen lipun sekä Staabin lipun saapumisella saliin. Pääpöydässä istuvan seremoniamestarin esimerkkiä kannattaa seurata huolella, sillä lippujen saapumista kunnioitetaan seisten.

Seremoniamestari kertaa juhlan aluksi yleiset ohjeet koskien esimerkiksi pöydästä poistumista ja skoolausta. Näistä ohjeista ei tulisi poiketa kuin pakon edessä – vaikka vuosijuhlilla lauletaan juomalauluja, vuosijuhlat eivät missään muussa mielessä muistuta sitsejä. Kunnioittava käyttäytyminen on siis syytä muistaa läpi juhlan.

Seremoniamestarit vievät vuosijuhlaa eteenpäin. Seremoniamestareiden ohjeita on noudatettava, mitä tulee juomisen tilaamiseen, liikkumiseen, ohjelmaan sekä muihin käytännön asioihin. Heidän puoleensa voi kääntyä kaikissa epäselvissä asioissa. Seremoniamestarit käyttävät apunaan seremoniasauvaa,

Staabin 55-vuosijuhlien pukukoodi on tumma puku akateemisin kunniamerkein. Miehet pukeutuvat tällöin valintansa mukaan joko frakkiin tai tummaan pukuun. Tummalla puvulla tarkoitetaan iltajuhlassa mustaa, tummanharmaata tai tummansinistä pukua. Puvun alla käytetään valkoista juhlapaitaa. Kaulassa on mielellään hillitty, juhlava helmenharmaa solmio.

Naisen vastaava etiketti on juhlapuku.. Tämä tarkoittaa juhlavasta materiaalista valmistettua pukua, joka voi olla minkä mittainen tahansa. Staabin vuosijuhlissa nähdään usein täysimittaisia, kengän kärjet paljastavia pukuja. Sopivat kengät ovat sirokorkoiset avokkaat tai juhlasandaalit. Etiketin mukainen laukku on siro, pieni ja kirjekuorimallinen. Naisilla pitkät hiukset tulee olla kiinni ja hartiat peitetty jälkiruokaan asti. Staabin aiempien vuosijuhlien kuvia löydät täältä.

Kaikkein tärkeintä on, että tulet paikalle omana itsenäsi itsellesi sopivilla vaatteilla. Pahin etikettivirhe on huomauttaa toiselle etiketin rikkomisesta.

Akateemisilla kunniamerkeillä tarkoitetaan esimerkiksi ainejärjestöjen tai ylioppilaskuntien myöntämiä nauhoja tai merkkejä. Huomioithan merkin myöntäneen tahon mahdolliset ohjeet ja säännökset merkkien käytöstä. Staabin ohjeistuksen löydät täältä.

Akateemisen juhla-asun kruunaa Staabin järjestönauha. Kaikki Staabin jäsenet ovat oikeutettuja kantamaan tätä valkovihreää nauhaa. Miehet kantavat nauhaa siten, että se kulkee oikealta olkapäältä rinnan yli vasemmalle lantiolle. Nauhaa kannetaan puvussa liivin ja solmion päällä. Naiset kantavat nauhaa siten, että nauha kulkee vasemmalta olkapäältä rinnan yli alas oikealle. He voivat kantaa nauhaa myös taiteltuna ruusukkeena vasemmalla puolella rintaa. Nauha ei saa koskettaa paljasta ihoa. Nauhan voi hankkia itselleen Staabin toimistolta 6 euron hintaan ja sitä voi käyttää myös vieraillessa muiden järjestöjen vuosijuhlissa. Nauha kannattaa hankkia hyvissä ajoin ennen vuosijuhlia! Katso tästä tarkemmat ohjeet juhlanauhan taittelusta.

Ruokailun alkaessa on kohteliasta odottaa, kunnes kaikki samassa pöydässä istuvat ovat saaneet ruokansa. Lämpimän ruoan voi aloittaa, kun lähimmät pöytänaapurit ovat saaneet annoksensa. Ruoan kanssa tarjoillaan viiniä ja kahvin kanssa avec. Lisäksi pöydissä ovat tietysti snapsilasit. Huomaa, että vuosijuhlissa kaatojen määrä on rajallinen, joten vaikka “Helan går” salissa raikaakin, ei lasia kannata tyhjentää kerralla. Juhlassa lauletaan paljon snapsilauluja, joiden sanat löydät vuosijuhlien nettisivuilta pöydästä löytyvät koodin kautta. Oman laulukirjan voi myös ottaa juhlaan mukaan.

Laulujen, puheiden ja muiden ohjelmanumeroiden aikana on kohteliasta istua paikallaan ja keskeyttää syöminen, juominen ja yleinen keskustelu, elleivät seremoniamestarit muutoin ohjeista. Laulut aloittaa se henkilö, joka laulua on toivonut. Lauluja ja puheenvuoroja on myös mahdollista pyytää juhlan aikana. Myös puheet kuuluvat olennaisena osana Staabin vuosijuhlia.

Laulujen jälkeen skoolataan sitseiltä tuttuun tapaan. Skoolausjärjestyksesi selviää pöydässä.
Juhlan aikana on taukoja, joista seremoniamestarit ilmoittavat. Tauon aikana on mahdollista poistua istumapaikalta ja esimerkiksi seurustella muiden vieraiden kanssa. Muina aikoina ylimääräistä liikkumista salissa on syytä välttää.

Kysyttävää?

Yhteystiedot

Helmi Ylitalo
Vuosijuhlavastaava

vuosijuhla(at)staabi.fi

Julia Malvikko
Staabin puheenjohtaja

puheenjohtaja(at)staabi.fi

8 + 6 =

Yhteistyössä