Tämän edunvalvontatablogin inspiraatio tuli poikkeuksellista kautta; nimittäin haalarimerkistä!

this but unironically

Tämä merkki on minulle monella tavalla sydäntä lähellä. Se tiivistää ilmeeni, kun herään kello seitsemältä maanantai-aamulla, koska hallituksemme kokoustaa jatkuvasti kello 8.00 aamulla. Tämän lisäksi se kiteyttää aidot tunteeni asiasta: järjestötoiminta on kivaa! Kolmena opiskeluvuotenani olen ollut kaikkina mukana järjestötoiminnassa aktiivisesti mukana, Aion jatkaa tätä opintojeni hamaan loppuun asti.Tässä artikkelissa käyn läpi erilaiset yhdistysmuodot mitä yliopistomme tarjoaa. Lisäksi annan pari vinkkiä miten päästä mukaan yhdistystoimintaan ja miksi se kannattaa! Aluksi kuitenkin erilaiset yhdistysmuodot:

Ainejärjestöt ja killat toteuttavat tuutoroinnin, valvovat opiskelijoiden etua ja osallistuvat opintojen kehittämiseen sekä järjetävät tapahtumia. Tästä teille kaikille tuttu esimerkki on Staabi 😀

Edunvalvontajärjestöt ovat kattorjärjestöjä joiden jäseniä ovat muut yhdistykset. He toimivat jäsentensä yhdyssiteenä sekä osallistuvat jäsentensä koulutuksen ja opintojen suunnitteluun ja kehittämiseen. Tästä esimerkki on tiedekuntajärjestömme Johto ry

Harrastejärjestöt ja kerhot ovat nimensä mukaan tietyn harrastuksen tiimoilla kokoontuvia yhdistyksiä. Myös poliittiset järjestöt menevät tämän kategorian alle. Täältä voit löytää kaikenlaista toimintaa urheiluharrastuksista yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Suosittelen vahvasti näihin tutustumista, voit löytää helposti samanhenkisiä ihmisiä. Esimerkkejä näistä on Akateeminen Mahti, Tampereen Eurooppanuoret ja Bosa.

Yhdistykset tuovat jäsenilleen monia hyötyjä: mielekästä toimintaa, samanhenkistä seuraa sekä mahdollisuusksia vaikuttaa. Itse olen myös oppinut esimerkiksi kokouskäytännöistä tai ryhmätöistä järjestötoiminnan kautta paljon enemmän kuin millään kurssilla. Siksi kannattaakin lähteä mukaan.

Paras tapa päästä yhdistyksien toimintaan on mennä rohkeasti paikalle! Varsinkin harrastejärjestöjen toimintaan pääsee todella helposti mukaan vaan menemällä rohkeasti tapaamiseen tai ottamalla yhteyttä heidän hallitukseen. Itse pääsin myös fuksina ihan hallitukseen asti olemalla aktiivinen ja kiinnostunut Tampere Debate Societyssä, eli yliopiston väittelyseurassa. Harrastejärjestöt ovat hyvä tapa päästä mukaan yhdistystoimintaan ja sitä kautta itsekin kiinnostuin syvemmin yhdistystoiminnasta yleisesti. Ne ovat myös oiva väylä löytää omanhenkisiä ihmisiä yliopistolta. Itse päätin hakea Staabin toimintaan mukaan, koska harrastejärjestön kautta kiinnostuin yhdistystoiminnasta.

Staabin toimintaan pääsy on monilla tavoin hyvin samanlaista. Löydä itseäsi kiinnostava kohta Staabissa, vaikka kerhotoiminta, kulttuuritapahtuma tai bileet ja osallistu niihin aktiivisesti. Ei kannata lannistua, vaikka sydänystäviä ei olisi omasta ainejärjestöstä fuksisyksynä löytynyt, itsekin löysin nämä vasta kevään puolella. Myös tiimeihin tai tuutoriksi hakeminen ovat hyviä tapoja päästä mukaan toimintaan. Siitä puheenollen, Staabin tuutorhaku on vielä tämän viikon auki. Kannattaa hakea, tässä vielä linkki.

Alla on lista ylioppilaskunnan alla toimivista järjestöistä, löydä sieltä mieleisesi!

Ylioppilaskunnan piirissä toimivat järjestöt

Yhdistysmielisin terveisin
Aleksi niemi