Yllä kyytimme Rovaniemelle

Huhhuh, olipa taas hurjat hallintotieteilijäpäivät. Itselleni nämä olivat toinen kerta kun olin järjestämässä kyseistä tapahtumaa Staabin puolelta (olen ollut Staabin viestinnästä vastuussa ja esimerkiksi suureksi osaksi HTP-twitteristä ja Instagrammista). Meno oli kokonaisuudessaan loistavaa, asiaohjelma oli kiinnostavaa ja alumnit näyttivät alamme monipuolisuudeen (Ropsin myyntijohtajasta, yrittäjään ja perinteiseen virkamieheen). Tapahtuman alumnipaneeli myös livestreamattiin ja voit katsoa sen tästä linkistä. Tästä huolimatta jätän varsinaisesta ohjelmasta kertomisen ainejärjestölehdellemme ja pysyn enemmän omassa osaamisalueessani. Kerron siis hallintotieteilijäpäivien lyhyestä historiasta sekä sen merkityksestä Staabille ja tutkinto-ohjelmallemme.

Ensimmäiset hallintotieteilijäpäivät järjestettiin Tampereella, kun olin itse vielä fuksi. Vai pitäisikö sanoa hallintotieteilijäpäivä? Tapahtuma kesti päivän ja valmistelut pari kuukautta, selkeästi suosituin osa oli loppuunmyydyt ja erittäin hurjat sitsit. Asiaohjelmassa oli kuitenkin vähän osallistujia ja suurin osa sitsaajistakin oli Staabista. Oli haasteellista saada porukka lähtemään Vaasasta ja Rovaniemeltä Tampereelle yhden päivän ohjelman takia. Kuitenkin järjestäjät huomasivat tapahtuman potentiaalin ja järjestelyt seuraavaa varten alkoivat melko pian ensimmäisen jälkeen. Päätettiin nopeasti venyttää päivä kolmeksi päiväksi ja lisätä asia-ja viihdeohjelmaa. Itse tulin mukaan suunnitteluun Staabin viestintävastaavana vuoden vaihteessa ja pääsin päivittelemään tapahtuman somekanavia. Suurin osa näistä kanavista luotiin juuri HTP18 varten, sillä ensimmäisen tapahtuman mainostaminen tapahtui vain järjestöjen omissa someissa. Vaasassa järjestetty toinen HTP oli erittäin onnistunut ja sisälsi runsaasti enemmän toimintaa, asiallista ja asiatonta.

Tuoreinta HTP:tä varten suunnittelu vaan ammattimaistui. Eri järjestäjätiimit kokointuivat yhä useammin ja ilmoittautuminen aukesi jo edeltävän vuoden aikana. Kohtasimme myös haasteen; miten mahduttaa lähes sata staabilaista huokealla hinnalla Rovaniemelle kesken kovimman turistikauden? Vastaus on: jotenkin jollakin ihmeellä, josta voitte kiittää Annika Nevanpäätä, joka on Staabin kovin HTP-konkari. Ainakin omasta perspektiivistäni nämä olivat tähän asti parhaat hallintotieteilijäpäivät, luennot, workshopit ja sitsit olivat kaikki huiman hyviä. Pian alkanee suunnittelu HTP20 varten, joka palauttaa tapahtuman Tampereelle.

No miten tämä kaikki merkitsee Staabille ja hallintotieteille tutkinto-ohjelmana?

Kun hain hallintotieteeseen niin ystäväni kyselivät koko ajan mihin ihmeeseen olen hakemassa. Opinnonohjaajani lukiossa ei maininnutaan tätä vaihtoehtona, kun sanoin että kiinnostaa hieman myös yhteiskunnalliset asiat. Minulle suositeltiin kauppatieteitä, englannin kielen opintoja sekä läheisen ammattikorkeakoulun kamsainvälinen liiketalous-linjaa. Sitä kautta olin pari vuotta harhateillä ennenkuin tajusin, mitä oikeasti halusin tehdä. Vaikka meitä on kaikkialla. olemme olleet tähän asti hyvin näkymätön tutkintona.

Tähän on onneksi tulossa muutos. Tunnettavuutemme on koko ajan nousussa ja omalla lukiollanikin on nyt pari vuotta pidetty hallintotieteiden esittelyt (tästä saamme kiittää huikeata abitiimiämme!). Uskon, että tällä tavoin nostamalla hallintotieteiden profiilia suosiomme vielä kasvaa ja opiskelijat eivät löydä itsellensä sopivaa tutkinto-ohjelmaa mutkan kautta. Hallintotieteilijäpäivät ovat tässä yksi tärkeä tapa.

Tämä profiilin nostaminen hallintotieteilijäpäivien kautta näkyy monilla tavoin. Esimerkiksi tapahtuma mahdollistaa uusien yhteistyökumppanien löytämisen. Yhteytemme Remburssiin ja Hallinnoijiin ovat nyt erittäin vahvoilla. Tulevaisuudessa voimme vielä kehittäää yhteistyötämme vielä HTP:tä pidemmälle, vaikka koulutuspoliittisenakin yhteistyönä. Meillähän on Vaasan kanssa yhteinen valintakoe.

Lisäksi sponsorit pitävät suurista asiatapahtumista ja tätä kautta saamme heidän huomionsa. En ole mikään talousekspertti, mutta käsitykseni mukaan lisää sponsoreita tarkottaisi lisää rahoitusta Staabin toimintaan. Tämän lisäksi HTP on loistava tapa nähdä mihin hallintotieteilijöitä työllistyy ja miten monikäyttöinen tutkintomme lopulta on.

Ensi vuonna hallintotieteilijäpäivät 2020 ovat Tampereella. En osaa päästää irti joten olen varmasti mukana vähintään osallistujana, todennäköisesti myös järjestämässä tapahtumaa. Tämä HTP todennäköisesti on vielä edeltäjäänsäkin parempi, joten toivottavasti siellä nähdään!

 

HTP-haikein terveisin
Koponne
Aleksi Niemi