Yliopiston hienous on se, että siitä voi räätälöidä itselleen juuri sellaisen kokemuksen kuin haluaa. Toiset haluavat istua niin monella luennolla kuin ehtivät, toiset haluavat nauttia opiskelijaelämästä. Toisille yliopisto on paikka, josta haetaan tutkinto, toisille yliopisto voi olla koko elämä. On niitä, jotka tuottavat sisältöä muille, ja on niitä, jotka nauttivat tuotoksista. Näitä kaikkia rooleja tarvitaan yhteisössämme, eikä mikään ole toista parempi. Se on yliopiston hienous.

Staabin hienous on se, että meillä on yhtä moninainen toimintaympäristö. Voit poimia parhaat palat ja osallistua kahteen tapahtumaan vuodessa. Voit jättää tapahtumat väliin, mutta hakea ilmaiset sumpit luennoille. Voit kahlata läpi kaiken, mitä yhdistyksellä on tarjota: aina liikuntavuoroista ulkomaanexcuihin. Voit myös osallistua lukuisiin tiimeihin ja hakeutua toimihenkilöksi tai hallitukseen, ja päästä toteuttamaan kaikkia edellä mainittuja yhdistyksen palveluita.

Yhdistykset toimivat vapaaehtoistyöllä. Tämä tulisi kaikkien muistaa. Jokainen läikkynyt kalja, huti mennyt oksennus, jokainen hallintotieteiden opetussuunnitelma, jokainen tunti tilinpäätöstä tehdessä, jokainen tehty haalarimerkki, tuutorointi, eventit, viikkotiedotteet, keitetty kahvipannullinen, päivystetty tunti toimistolla – kaiken näiden hoitamisen takana on aina joku vapaaehtoinen. On upeaa, että meidän ainejärjestössämme näitä vapaaehtoisia on monesti jopa enemmän, kuin paikkoja on tarjota. Jokaiselle innokkaalle tekijälle löytyy kuitenkin ihan taatusti aina jotain mielekästä tekemistä, ja ajattelin valaista niitä nyt teille.

Loppuvuosi on syyskokousten aikaa. Syyskokoukset ovat yhdistyksen sääntömääräisiä kokouksia, joissa hyväksytään toimintasuunnitelma sekä talousarvio tulevalle vuodelle, tulevan kauden hallitus sekä toiminnantarkastajat. Staabin syyskokous on avoin kaikille varsinaisille jäsenille, ja kaikilla heillä on äänioikeus mm. hallituksen valinnassa.

Hallitushausta järjestetään info keskiviikkona 31.10. klo 15, suosittelen kaikkia yhdistyksemme hallituksesta kiinnostuneita tulemaan paikalle, halusi itse pyrkiä hallitukseen tai ei. Hallitusinfon lisäksi tänään maanantaina alkaa hallituksen snäppipäivät, eli seuraavat pari viikkoa jokainen hallituslainen ottaa vuorollaan snäpin haltuun ja kertoo omasta pestistään. Laittakaa rohkeasti kysymyksiä hallituslaisille, tarjolla on harvinaisen nopeaa ja monipuolista vastailua kiperiinkin (ja typeriinkin) kysymyksiin!

Ehdolleasettuminen eri yhdistyksissä toimii eri tavoin, mutta syyskokouksissa kaikilla on aina oltava mahdollisuus asettua ehdolle varsinaisen kokouksen aikana – ennakkoilmoitusta ehdollelähdöstä ei edellytetä. Staabin syyskokous järjestetään 22.11. Syyskokoukset eivät kuitenkaan ole ainoita mahdollisia paikkoja hakeutua aktiivitoimijaksi, nimittäin vuodenvaihteessa järjestetään tiimi- ja toimihenkilöhaku, ja tuutorhaku järjestetään kevättalvella.

Tiimit ovat erityisesti hienoja oppimismahdollisuuksia niille, ketkä haluavat opetella järjestöaktiivin hommia, tai haluavat jotain pientä kivaa tekemistä opintojen ohelle. Tiimeissä työskentely on huomattavasti kevyempää ja vapaamuotoisempaa hallitustoimintaan verrattuna, joten niihin on hyvin matala kynnys lähteä. Ei muuta kuin näpyttelemään hienoa hakemusta! Tiimeistä ja toimihenkilöistä on tulossa loppuvuodesta lisätietoa kiinnostuneille, ja myös snapchatesittelyt tullaan toteuttamaan.

Staabin lisäksi kannattaa muistaa myös pääainejärjestöjen sekä tiedekuntajärjestön syyskokoukset, sillä niissä kaivataan yhtä lailla innokkaita toimijoita. Näiden lisäksi myös erinäisillä Tamyn piirin kerhoilla on syyskokouksia, kannattaa ottaa selvää! Järjestöjen ja kerhojen hallitusten lisäksi ylioppilaskunnalla on erilaisia jaostoja, joihin voi hakeutua. Näistä tulee varmasti lisätietoa myöhemmin, kun saadaan ensin valittua uuden ylioppilaskunnan hallitus (johon voi myös hakea, TREY:n syyskokous on 27.11.) Tällä hetkellä Tamylla on viisi erilaista valiokuntaa.

Mitä hyötyä järjestöaktiiviudesta sitten on? Koulutuspoliittinen vastaava työskentelee oman hallituksen lisäksi tiiviisti yhdessä tiedekunnan muiden kopojen kanssa, mutta myös koko ylioppilaskunnan kopomielisten kanssa kopovaliokunnassa. Tämän lisäksi työskentelen tiiviisti tutkinto-ohjelmamme sekä koko tiedekunnan henkilöstön kanssa useissa erilaisissa työryhmissä. On hienoa päästä tutustumaan opetushenkilöstöön ja hallintoon ja näkemään sisältä käsin, miten tätä yliopistoa pyöritetään.

Verkostojen kasvattamisen ohella olen oppinut ihan mielettömän paljon yhdistystoiminnasta, julkisessa työssä olemisesta, palautteen saamisesta ja antamisesta, johtamisesta, strategisesta toiminnasta, laajojen kokonaisuuksien nopeasta haltuunotosta, organisoinnista, graafisista töistä, tapahtumien järjestämisestä, asioiden priorisoinnista, tiedonhausta, esiintymisestä ja monesta monesta muustakin asiasta. Hallitustoiminta vie säännöllisesti epämukavuusalueelle, ja kasvattaa tälläkin tavalla oman asiantuntijuuden nousun myötä omaa itsevarmuutta.

Jos haluat ottaa opiskelustasi kaiken irti, osallistu johonkin. Toimi yhdistyksissä, ota osaa kerhoihin, uskalla kokeilla jotain uutta. Järjestöaktiivina oleminen on paljon muutakin kuin bileiden järjestämistä, ja nämä taidot ovat ilmaisia oppitunteja todella tärkeille asioille, joita työelämässäkin tullaan tarvitsemaan.