Heissan Staabin blogia lukevat! Mä olen Helmi Ylitalo, Staabin tämän vuoden kopo eli koulutuspoliittinen vastaava. Ihan hirveän paljoa ei vuodentakaisesta ole muuttunut, olen myös kolmannen vuoden kunta- ja aluejohtamisen pääaineopiskelija. Toteemieläimeni on sen sijaan jokin muu siivekäs, nimittäin pöllö. Ensimmäisessä postauksessani ihmettelen tulevan vuoden kopoteemoja sekä kerron, mistä kaikkialta kopoon tänä vuonna saa yhteyden.

Tämänkin vuoden kopomenoja Staabissa ohjaavat strategia ja toimintasuunnitelma. Ensimmäiseksi mainitussa on toiminnan yhdeksi tavoitteeksi määritelty vaikuttava edunvalvoja. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että Staabin kopotoiminta on aktiivista, lähestyttävää ja osallistavaa. Itselleni tämä tarkoittaa monipuolisia kopotapahtumia, aktiivista yhteistyötä eri sidosryhmien kautta ja kopoilun tuomista yhä lähemmäs staabilaisten arkea. Vuoden tavoitteena onkin pohtia Yliopisto for dummies -tapahtuman konseptia, luoda uusi kopoileva keskustelualusta ja säilyttää Kopogrillit vähintään yhtä roihuavina kuin tähänkin asti.

Kokemus muistuttaa, ettei koronapandemiaan kannata ottaa mitenkään kantaa näissä teksteissä. Postauksen kirjoitushetkellä tilanne on, että yliopisto on pääosin etäopetuksessa 6. maaliskuuta eli kolmannen periodin loppuun asti. Vain välttämätön lähiopetus sallitaan. Kun rajoitukset syksyllä muualla yhteiskunnassa hetkellisesti hellittivät, saattoi olla ihan mukavaa seurata perjantai-aamun luentoa omasta kotoa käsin. Mikäli tämän vuoden aikana pääsemme takaisin lähiopetukseen (mitä todella toivon), on haasteena löytää opiskelijoille sopivat muodot opiskeluun. Tutkinto-ohjelmaamme toteutetaan lähiopetuksena, mutta erilaiset elämäntilanteet on otettava huomioon.

Toinen tämän vuoden erikoisuus ovat ylioppilaskuntaa koskevat valinnat. Ensin alkusyksystä toteutetaan mega-halloped-haut (halloped = HALlinnon OPiskelijaEDustaja), joissa paikkoja on auki aina tiedekuntaneuvostosta konsistoriin asti. Lisäksi marraskuussa käydään edustajistovaalit, joissa valitaan 49 opiskelijaa edustamaan muita opiskelijoita. Hallintotieteilijöiden liitolla eli HALLI:lla on tällä hetkellä neljä varsinaista paikkaa edustajistosta. Molemmista tapahtumista jutellaan vuoden mittaan paljon, eli ei hätää, mikäli kumpikaan ei soita kelloja vielä tässä vaiheessa.

Kaikkein tärkeimpänä arki jatkuu. Kopoon saa olla yhteydessä matalalla kynnyksellä erilaisissa opiskelijoita koskevissa asioissa. Minuun saat yhteyden sähköpostitse osoitteesta koulutuspolitiikka(at)staabi.fi sekä Telegramissa (at)helmiyli. Vietän aikaa myös Staabin toimistolla, ja juttelenkin mielelläni kopoisista aiheista.

Kopo-terveisin Helmi