Menin taannoin sanomaan, että onpas ollut helppo kopovuosi, kun ei ole ollut suurempia ongelmia. Tämä olikin suuri virhe! Mutta miksi näin?

No, aloitetaan ensin kielikeskuksesta. Ensinnäkin kielikeskus arpoo nykyään osallistujat kursseille sen sijaan, että valinnat tehtäisiin opintopisteiden mukaan. Syy tähän on se, että Sisu on niin vaikea ja työläs käyttää (kellepä se ei olisi). Tämä ei ole kuitenkaan riittävä syy yliopistolain rikkomiselle, sillä yliopistolain 40 §:ssä lukee näin: ” Yliopiston tulee järjestää opetus ja opintojen ohjaus siten, että tutkinnot on mahdollista suorittaa päätoimisesti opiskellen säädetyssä tavoitteellisessa suorittamisajassa.” Kielikeskuksen mukaan he eivät ole kuulleet, että yksikään opiskelija olisi jäänyt valmistumatta heidän kurssiensa vuoksi, ja kuulemma keväällä järjestetään tarpeeksi kursseja. Huolestuttavaa silti on se, että on mahdollista, että joku ei valmistu siksi, ettei pääse kielikursseille. Olen vienyt asian eteenpäin tiedekuntaamme ja TREYlle, joten toivottavasti tähän tulee tulevaisuudessa muutos, vaikka tällaiset asiat etenevät valitettavasti hitaasti.

Toinen kielikeskukseen liittyvä haaste on se, että ruotsin valmentavat kurssit ovat kadonneet. Tähän kielikeskuksen vastaus oli se, että he olettavat, että opiskelijat ovat tarpeeksi hyvällä tasolla. Me kaikkihan tiedämme, että tämä on aivan absurdi oletus. Selvittelen tätäkin asiaa lisää, ja olen vienyt tämänkin asian TREYlle.

Toinen opiskelijoita hämmentänyt koposektorin ajankohtainen aihe on lähiopetukseen palaaminen. Monet opiskelijat eivät ole ikinä olleet lähiopetuksessa ja osa on lähtenyt töihin muualle, joten hämmennys on täysin ymmärrettävää. Ei kuitenkaan hätää, sillä tiedekunnalta on tulossa kaikille ohjeistusta lähiopetukseen palaamisesta. Etäopetuksen oppeja tullaan myös jatkossa hyödyntämään, jotta opetus on tulevaisuudessa joustavaa ja mahdollisimman monille sujuvaa. Muistakaa kuitenkin, että opettajalla on oikeus järjestää opetus haluamallaan tavalla, ja he voivat myös vaatia läsnäoloa lähitoteutuskursseillakin.

Kolmantena kriisinä koposektorilla ovat tietenkin tilavähennykset. Tällä hetkellä yliopiston hallitus on mahdollisesti hyväksymässä esityksen, jonka mukaan vuoteen 2025 mennessä luovuttaisiin täysin Pinni A:sta ja osittain Konetalosta ja Arvo 1-rakennuksesta. Vuoteen 2030 mennessä luovuttaisiin kokonaan Linnasta, Virrasta ja Festiasta. Tässä tilanteessahan meidän tiedekuntamme kärsii eniten. Jollain ihmeellä meidän kaikkien tulisi mahtua jatkossa Pinni B -rakennukseen ja päätaloon, ja muutto alkaisi jo ensi vuonna. Tilanteesta ei ole kuitenkaan varmaa tietoa vielä, eli jatketaan tilanteen seuraamista.

Kopo(kriisi)terveisin,

Koponne Julia