Kopovuosi lähti vauhdikkaasti käyntiin, sillä jo parin ensimmäisen viikon aikana pääsin osallistumaan sekä koulutuksen ohjausryhmän että hallintotieteiden suunnitteluryhmän kokoukseen. Molemmissa kokouksissa nousi keskiöön hälyttävä teema: jaksaminen on kortilla niin opiskelijoilla, opetushenkilöstöllä kuin opintohallinnollakin. Jatkuva etäily imee mehut itse kultakin, eikä järjestelmämuutoksen tuomat haasteet ole auttaneet asiaa. Mikä siis avuksi?

Yliopisto tarjoaa paljon apua opintoihin liittyen, onneksi! Kannattaa muistaa tällä hetkellä etänä toimiva navigaattori. Siellä on tavattavissa muun muassa opiskelijan ohjauksen asiantuntija ja yliopistopastori ilman ajanvarausta. Navigaattorissa käy myös vierailevia, vaihtuvia asiantuntijoita. Lisätietoja navigaattorista löytyy sivulta www.tuni.fi/navigaattori. Kannattaa hyödyntää myös perinteisiä ajanvarauksella toimivia ohjauspalveluita tarvittaessa, niistä lisää tietoa täältä: https://www.tuni.fi/opiskelijanopas/tampereen-yliopiston-opiskelijan-opas/opiskelijan-ohjauspalvelut. Muistathan kuitenkin YTHS:n tarjoamat palvelut, jos tilanteesi sitä vaatii.

Ei tule myöskään unohtaa Staabin etätapahtumia: vaikka etäily kyllästyttää itse kutakin, tapahtumissa pääsee ”näkemään” muita staabilaisia ja ne antavat puhtia seuraavaan opiskelupäivään. Osallistukaa siis innolla ja muistuttakaa kavereitakin!

Vaikka kokouksien keskiössä oli huoli jaksamisesta, myös positiivisia asioita on noussut esiin heti alkuvuodesta. Jopa kurssien suoritustavat voivat nimittäin auttaa jaksamisen ja yksinäisyyden haasteissa. Erilaiset lukupiiritoteutukset ovat saaneet positiivista palautetta, sillä niissä on vuorovaikutusta: kurssilaiset pääsevät keskustelemaan keskenään vapaasti. Henkilökunnalla onkin nyt tämä palaute tiedossa, mikä on hyvä muistutus myös palautteen antamisen tärkeydestä. Muistetaan siis kehua kursseja, kun niillä on hyviä toteutuksia!

Jaksamista kaikille toivottaen,

Koponne Julia