Lauantaina 10. lokakuuta vietettiin maailman mielenterveyspäivää. Päivän teemana oli tänä vuonna kuunteleminen, koska se miten tulemme kohdatuiksi ja kuulluiksi, vaikuttaa mielen hyvinvointiin. Päivän viettämiseen kannustettiin pysähtymällä kohtaamaan ihmisiä jokapäiväisissä tilanteissa.  

Staabilaisten jokapäiväiset kohtaamiset ovat siirtyneet luentosaleista, toimiston sohvalta ja Ravintolamaailman portaikosta uusille urille. Osa saa hengähtää, kun kotona onkin helpompi keskittyä kuin Paavo Koli -salissa. Jää enemmän aikaa vapaa-ajalle, kun ei tarvitse matkustaa yliopistolle. Osa ahdistuu, kun kotona seinät kaatuvat päälle jo lyhyenkin opiskelutuokion jälkeen. Luento pyörii taustalla, kun itse puuhailee muuta. Ei jaksa kysyä ketään lounaalle. Kuulostaako tutulta? Tilanteet ovat erilaisia, mutta yhteistä on se, että opiskelun ohessa tapahtuva kahvipöytäkeskustelu loistaa pitkälti poissaolollaan.  

Monet etätoteutusmuodot eivät tarjoa samalla tavalla mahdollisuuksia kohdata kanssaopiskelijoita kuin lähiopetus. Jotkut luennot ovat kokonaan ajasta ja paikasta riippumattomia videoita. Toisinaan kuitenkin luennolla jaetaan opiskelijoita pienryhmiin Zoomissa tai opettaja pyytää käymään keskustelua koko luentoporukan kuullen. Kannustan jokaista staabilaista aina tilanteen salliessa osallistumaan etäopetustilanteessa aktiivisesti opetukseen. Vaikka kaikilla muilla olisi kamerat ja mikrofonit poissa päältä. Vaikka tuntuisi, että ei tiedä, miten pienryhmäkeskustelu kuuluisi avata. Ryhmäläisiltä voi tiedustella vaikkapa mitä heille kuuluu ja siirtyä siitä varsinaisen aiheen käsittelyn pariin. Todennäköisesti lopulta parempi mieli jää lyhyenkin keskustelun käymisestä kuin siitä, että kukaan ei taaskaan uskaltanut avata mikkiä. 

Mielestäni voisimme harjoitella kohtaamisen ja kuuntelemisen taitoja myös näin mielenterveyspäivän jälkimainingeissa. Luennot eivät toki ole opiskelijan ainoita paikkoja kohdata toisiaan. Hiljattain Staabin syksyssä on tavattu mm. CV-pajan ja liikunnan merkeissä. Koulutuspoliittisen sektorin syystapahtuma järjestetään 21.10. jo tutuksi tulleeseen tyyliin etätoteutuksena. Tapahtumassa on tarkoitus keskustella tästäkin teemasta: Miten opiskelijoiden kahvipöytäkeskustelu voitaisiin korvata etäaikana? 

 

Kopoterveisin 

Heta