Pääsimme haastattelemaan Tipsa Saikkoa, Tampereen yliopiston uutta hallintotieteiden opintokoordinaattoria. Uusiin työtehtäviin hän on kerinnyt totutella noin kuukauden, aloitettuaan pestissään maaliskuun alussa. Vallitsevista oloista johtuen haastattelu toteutettiin etänä.

 

Kerro vähän itsestäsi!

Tipsa: Olen Tipsa Saikko, neljännen vuoden staabilainen ja Tampereen yliopiston hallintotieteiden opintokoordinaattori. Useille saatan olla tuttu viime vuoden Staabin hallituksesta, jossa toimin kulttuurivastaavana. Tänä vuonna olen toiminut Staabin SUD-toimarina sekä Johto ry:n hallituksessa.

Miten päädyit hallintotieteiden opintokoordinaattoriksi?

 Tipsa: Päädyin tähän työtehtävään harjoittelun kautta. Aloitin harjoittelijana ja jatkoin harkan jälkeen opintoneuvojana. Kun minua edeltänyt opintokoordinaattori siirtyi toiseen tiedekuntaan töihin, siirryin tähän pestiin.

Mitä työnkuvaasi/tehtäviisi kuuluu?

Tipsa: Vastaan yleisesti hallintotieteiden opintoasioista. Esimerkiksi siis neuvon opiskelijoita opintoasioissa kuten kurssien ajoitus, hoidan opetussuunnitelman ja -tarjonnan hallinnollista valmistelua ja valmistelen opiskelijavalinnat, mm. järjestän pääsykokeen. Lisäksi olen tilintarkastuksen ja arvioinnin maisteriohjelman opintokoordinaattori sekä tiedekunnan SISU-yhteyshenkilö. Vastaan siis siitä, että tiedekunnan osalta teknisesti SISU on kunnossa.

Miltä opintokoordinaattorin työt ovat tuntuneet?

Tipsa: No tähän mennessä töissä on ollut kiireistä, mutta työpäivät menevät tosi nopeasti koska työtehtävät ovat kivoja ja mielekkäitä, eikä tule tylsääkään, kun tehtävät ovat niin monipuolisia. Lisäksi työhön kuuluu paljon yhteydenpitoa opiskelijoiden ja henkilökunnan kanssa, ja paljon olen puhelimessa ja vastailen sähköposteihin.

Okei. No nyt kun tiedetään vähän, että mitä kaikkea sun työhön oikeastaan kuuluu, niin mikä siinä on sun mielestä parasta ja mikä haastavinta?

 Tipsa: No tuossa äskeisessä jo tätä vähän sivusinkin, mutta haastavinta työssä on jatkuva kiire ja priorisointi. Kun on monia työtehtäviä, niin on myös monia tärkeitä asioita pöydällä, jotka vaativat aikaa ja keskittymistä. Toinen iso osa töistä on sähköposteihin ja puhelimeen vastaaminen. Välillä on vaikeaa valita, kumpaan työpäivän aikana keskittyy.

Monipuolisuus sekä yhteydenpito opiskelijoihin ja henkilökuntaan on kuitenkin myös työn parhaita puolia. Myös se, että on opintokoordinaattorina juuri omassa tutkinnossa, on kiva. Aihe ja asiat tuntuvat tutulta ja niistä on myös omakohtaista kokemusta. Lisäksi se, että olen ainakin osalle opiskelijoista tuttu, toivottavasti laskee kynnystä ottaa yhteyttä.

Miten tämä vallitseva poikkeustilanne vaikuttaa sun työhön?

Tipsa: Teen kokoaikaisesti etätöitä tällä hetkellä. Ruokapöytä toimii työpöytänä ja kaikki kokoukset ovat etänä. Opiskelijoita ohjaan sähköpostin ja puhelimen välityksellä. Työmäärä on lisääntynyt, koska opiskelijoita luonnollisesti kiinnostaa poikkeustilanteen vaikutus opintoihin ja tilanteeseen liittyen on tullut myös hallinnollisia tehtäviä. Lisäksi olen tiedekunnan opetuksen valmiusryhmässä.

Millainen työaika sulla on nyt, kun työskentelet etänä?

Tipsa: Työaika on liukuva, mutta yleensä aloitan työt hieman ennen kahdeksaa aamulla ja lopettelen iltapäivällä neljän jälkeen. Helposti kuitenkin illalla vielä vilkuilen työasioita.

Mitä vinkkejä sulla olisi opintoihin Staabeille?

Tipsa: Lähtekää rohkeasti mukaan ainejärjestötoimintaan. Staabissa on monia tapoja osallistua, kuten tiimit, toimarius ja tuutorointi. Itselleni tuollaiset kokemukset ovat opiskeluajan merkittävimpiä, ja niistä oppii paljon.

Opintoja suunniteltaessa kokeilkaa rohkeasti sivuaineita ja vapaasti valittavia opintoja. Näin löytää omia kiinnostuksen kohteita. Älkää stressatko liikaa opintojen etenemisestä ”tavoitetahdissa”, tai jos jossain vaiheessa saat vähemmän noppia kuin olit ajatellut. Kannattaa myös lukea opiskelijan oppaan käsikirjaa. Sieltä löytyy vastauksia moniin kysymyksiin.

Iso kiitos Tipsalle haastattelusta. Opintoasiosissa hänelle voi laittaa sähköpostia osoitteeseen hal.opiskelu.tau@tuni.fi

 

Haastattelun toteuttivat kopo-tiimin jäsenet Sanni Tyynismaa ja Jussi Seppälä.