Heti alkuun haluan huomauttaa, että tämän blogitekstin aihe ja päivämäärä päätettiin jo yli kuukausi sitten. Tällöin tilanne Ukrainassa näytti erilaiselta eikä tämä blogiteksti ole siis mikään reaktio vallitsevaan tilanteeseen. Tilanne Ukrainassa on muuttunut hyvin nopeasti ja muuttuu yhä tätä blogitekstiä kirjoittaessa. Trey on koostanut neuvoja tilanteen käsittelyyn osoitteeseen https://trey.fi/ukraina.

Lähdin itse asepalvelukseen fuksivuoden ja ensimmäisen koronakevään jälkeen kesällä 2020. Päätin lähteä, sillä mielestäni opinnot eivät vielä fuksivuoden jälkeen olleet niin kriittisessä vaiheessa, etteikö keskeytys olisi niitä haitannut. Toisaalta myös koronatilanne oli sellainen, että koin etten jää syksyllä paitsi tapahtumista, jos menen suorittamaan asepalveluksen juuri silloin. Opintojen ajoitus meni toki ihan sekaisin, mutta siitä on kyllä selvitty.

Jälkeenpäin en ole katunut valintaani, sillä omalla kohdallani asepalveluksen suorittaminen vasta kandin jälkeen olisi ollut aivan liian myöhään. En kuitenkaan sano, että se olisi sitä kaikille, koska yksikössämme oli alokkaana myös vastavalmistunut maisteri. Nimenomaan asepalveluksen suorittaminen taas oli henkilökohtainen valinta, enkä näe siviilipalvelusta yhtään sen huonompana vaihtoehtona. Hallintotieteilijälle siviilipalvelus voi antaa esimerkiksi hyvää työkokemusta alan hommista mielenkiintoisessa palveluspaikassa.

Käytännössä kumman tahansa palvelusmuodon suorittaminen lähtee ajankohdan ja paikan päättämisestä. Asepalveluksen tapauksessa laitat palveluspaikan muutos- ja lykkäyshakemuksen omaan aluetoimistoosi. Tamperetta lähin paikka suorittaa asepalvelus löytyy Pirkkalasta lentokentän kupeessa olevasta Satakunnan lennostosta, jonne on vain parinkymmenen minuutin ajomatka Keskustorilta. Jos tiedät jo etukäteen haluavasi palvella vuoden, suosittelen aloittamaan palveluksen kesällä opintojen järkevän etenemisen takia. Hyvä lähetysaika muutoshakemukselle on kesällä ennen syksyn kutsuntoja, jolloin eri saapumiserissä ja palveluspaikoissa on eniten tilaa. Toki hakemuksen voi lähettää milloin tahansa.

Jos sinut on määrätty kutsunnoissa asepalvelukseen, voit vaihtaa siviilipalvelukseen täyttämällä hakemuslomakkeen ja lähettämällä sen Puolustusvoimien aluetoimistoosi. Hakemus hyväksytään aluetoimistossa, jonka jälkeen tietosi siirtyvät siviilipalveluskeskukselle. Voit toivoa haluamaasi palveluksen aloitusaikaa netissä Omasivari -palvelussa. Siviilipalveluksessa on aluksi yhteinen kaikille pakollinen koulutusjakso, jonka jälkeen siirrytään työpalveluun omaan siviilipalveluspaikkaan. Siviilipalveluspaikka valitaan yleensä itse ja kannattaakin tutustua juuri hallintotieteilijöille mielenkiintoisiin kohteisiin.

Yliopistolle ilmoitat olevasi ase- tai siviilipalveluksessa lukuvuosi-ilmoittautumisen yhteydessä ilmoittautumalla poissaolevaksi. Poissaololle on tällöin hyväksyttävä lakiperusteinen syy, jonka todistat lähettämällä opintotoimistoon todistuksen siitä, että olet suorittamassa palvelusta. Ase- tai siviilipalveluksen suorittaminen ei kuluta tutkinnon suorittamisaikaa.

Kela tarjoaa palvelustaan suorittaville erilaisia etuuksia. Yhtenä tärkeimpänä etuutena on asunnon kustannuksista huolehtiminen. Asevelvolliselle Kela maksaa palveluksen ajalta vuokra-asunnon vuokran ja sähkölaskun sekä erikseen maksetut lämmitys- ja vesimaksut. Jos asut omistusasunnossa maksaa Kela palveluksen aikana erääntyvät vastikkeet ja asuntolainan korot. Siviilipalvelustaan suorittavan asumiskustannukset maksaa siviilipalveluspaikka. Jos olet siviilipalveluksessa eri paikkakunnalla kuin vakinainen asuntosi, voi siviilipalveluspaikka maksaa palveluspaikkakunnan asunnon kulut ja Kela vakinaisen asunnon kulut.

Kela maksaa lisäksi palvelustaan suorittavien palveluksen aikana erääntyvät opintolainan korot. Muihin etuuksiin ja lisätietoihin kannattaa tutustua Kelan ja siviilipalveluskeskuksen nettisivuilla. Sekä asepalvelusta että siviilipalvelusta suorittaville maksetaan samansuuruista päivärahaa. Päiväraha on ensimmäiseltä 165 päivältä 5,10 €, seuraavilta 90 päivältä 8,50 € ja lopuilta päiviltä 11,90 €. Koska siviilipalveluksessa ei pääse nauttimaan Leijona cateringin varuskuntaravintoloiden makuelämyksistä, maksetaan siviilipalvelustaan suorittavalle vielä erillistä ruokarahaa.

Halusin kirjoittaa tämän postauksen, koska monelle nämä asiat ovat vielä ajankohtaisia. Itse muistan olleeni vähän hukassa palveluksen suorittamisen suhteen, kun päätinkin lukion jälkeen aloittaa yliopistossa, enkä mennyt monien kavereideni tapaan armeijaan. Jokainen kuitenkin tekee omat ratkaisunsa, ja siitä ns. valmiista polusta voi poiketa. Omalla kohdallani siirtyminen opinnoista palvelukseen ja takaisin sujui ihan hyvin. Se onnistuu kyllä, mutta vaatii hieman suunnittelua. Ennen kaikkea ajoita opinnot hyvin ja tee suunnitelma siitä, miten jatkat opintoja heti palveluksen jälkeen.

Mukavia palvelushetkiä toivotellen,

Ville Jaara