Viime aikoina kansainvälisyys on ollut tapetilla etenkin vaihto-opintojen osalta, koska vuoden vaihteessa Tampereelle saapuneiden vaihto-opiskelijoiden keskuudessa todettiin tammikuun aikana lukuisia koronatartuntoja. Yliopisto ilmaisi pettymyksensä, sillä tilanteen tiedettiin johtuvan vastuuttomasta käytöksestä. Syyllisiä on etsitty, osoitettu, parjattu ja puolustettu. Lopputuloksena on tarpeeton vastakkainasettelu, joka ei johda hyvään. Tulee muistaa, ettei asetelma ole me vastaan vaihto-opiskelijat, vaan me vastaan koronavirus.

Monen huulilla on varmasti poltellut kysymys siitä, miksei Tampereen yliopisto jatkanut vaihtojen keskeyttämistä myös keväälle 2021. Yliopistojen kanta on ilmeisesti ollut, että kansainvälisyys on olennainen osa korkeakoulujen toimintaa. Partnerikorkeakoulujen välistä yhteistyötä ei ole myöskään haluttu katkaista. Taannoiset tapahtumat ovat kuitenkin johtaneet siihen, että kansainvälisyyttä koskeva innostus on vaihtunut harmitukseen.

Niinpä korona-arki on iskenyt voimakkaasti kansainvälisyyteen, luoden sille varsin ikävän leiman. Jos vanhoina hyvinä aikoina oli hienoa ja suotavaa rakentaa siltoja ulkomaille, nyt saman tekeminen saatetaan nähdä tuomittavana. ”Puhuin englantia, ja ihmiset katsoivat minua kuin ruttoa.”

Mitä siis on tehtävissä? Niin kauan, kun vaihto-ohjelmat pyörivät, voimme tehdä parhaamme omalta osaltamme ja edistää kansainvälisyyttä koronaturvallisesti. Me kansainvälisessä tuutortiimissä pyrimme tekemään kaikkemme, jotta Suomeen saapuvilla vaihto-opiskelijoilla olisi riittävä käsitys ja tietopohja meidän koronatilanteestamme ja -toimistamme. Mutta lopulta jokainen päättää itse, toimiiko annettujen ohjeiden mukaisesti. Tilannetta entisestään vaikeuttavien tekijöiden vuoksi näen, että kv-tuutoreilla on tässä aikaisempaa suurempi mahdollisuus toimia henkisenä tukena ja turvana sekä opastaa vaihto-opiskelijoita suomalaisen kulttuurin ja tavan mestareiksi. Suomalainen toimii suositusten mukaisesti, mutta tietääkö ulkomaalainen sitä? Jos haluat olla mukana sen varmistamisessa ja avustaa vaihto-opiskelijat koronaturvalliseen vaihtokokemukseen, muista hakea kv-tuutoriksi 22.2.–7.3. Lisätietoja hausta löydät sivulta https://trey.fi/yhteiso/tuutorointi.

Palatakseni otsikon kysymykseen, kansainvälisyys on edelleen hot, in ja pop. Sen on kuitenkin täytynyt – ja täytyy edelleen – muuttua koronan asettamissa haasteissa vastaamaan turvallisia tapoja toimia yhdessä. Viesti on ollut, ettei maailmanlaajuista virustautia rökitetä yksittäisillä tähtipelaajilla. Se tehdään yhtenä rintamana, tiimityöskentelyllä, kuten koronarokotteiden kohdalla on tehty. Yksilöinä meidän paras varusteemme on sen varmistaminen, että annettuja ohjeistuksia noudatetaan kotona ja lähipiireissä. Se on syyllisten metsästämistä tehokkaampaa energiankäyttöä. Mutta pysyvästi pandemian kokoinen ongelma ratkaistaan kansainvälisillä areenoilla, sillä ongelma koskettaa koko maapalloa, ja me olemme maapallo. Me olemme sen kansat. Ja me selviämme tästä yhdessä.

 

”’–victory won’t lie in the blade, but in all the bridges we’ve made. –For there is always light, if only we’re brave enough to see it. If only we’re brave enough to be it.”

Amanda Gorman / The Hill We Climb

 

Toivoa huomiseen toivottaen,

Sanni Tyynismaa

Kansainvälisyystoimihenkilö