Syksy saapui varkain. Ja niin saapuivat myös syksyn kopokiireet. Ennen kuin ehdin laittaa sandaalit talvisäilöön oli kopotyöryhmissä kokoustamista kertynyt tuntikaupalla, eikä syyttä suotta. Syksy on ollut erikoislaatuinen. Sisu avautui elokuun alussa ja on aiheuttanut monenlaista päänvaivaa niin opiskelijoille kuin opettajillekin. Myös monenlaisia onnistumisen kokemuksia on päästy kokemaan, kun opintosuunnitelmat ovat toisinaan rakentuneet odotettua helpommin. Onnistumisen kokemusten jakaminen on yhtä tärkeää kuin virheistä ja ongelmista raportointi. Muutos niin arkisissa asioissa kuin kurssi-ilmoittautumisissa aiheuttaa ymmärrettävästi päävaivaa ja jopa ahdistusta. Hyvien kokemuksien jakaminen voi helpottaa muutokseen sopeutumista.  

Haluan osoittaa kiitokseni kaikille Sisu-sidonnaisten ongelmien esille ottamisesta. Opiskelijoiden edunvalvonnassa on keskeistä, että ongelmat tuodaan rohkeasti tietoon. Ongelmia on ilmennyt erityisesti kurssi-ilmoittautumisissa. Pakollisille kursseille on ollut liian vähän paikkoja ja tiedot kursseille pääsystä on tullut viime hetkessä. Olen välittänyt kaikki palautteet eteenpäin. 

Kenties Sisu-syksyn ansiosta opiskelijaedustajan tehtävät ovat herättäneet runsaasti kiinnostusta ainakin näin kopon silmin. OPS-työ syksyn osalta on osin jo käynnistynyt opintosuunnissa, ja OPS-asioissa kannattaa kääntyä oman opintosuunnan ja opintosuuntakohtaisten ainejärjestöjen puoleen. Hallopedien, eli hallinnon opiskelijaedustajien, haut ylioppilaskunnan kautta päättyivät hiljattain. Johtamisen ja talouden tiedekuntaneuvostoon tuli tarpeeksi hakemuksia, kun taas usean muun tiedekuntaneuvoston paikat menivät jatkohakukierrokselle. Nykyiset tiedekuntamme hallopedit tapaavat järjestöjen edustajia Johto ry:n järjestämissä Kollegioissa. Tällaiset kohtaamiset ja ajatusten vaihtaminen on ensiarvoisen tärkeää opiskelijaedustajana toimimisessa. Toivon, että myös kaudella 2021-2022 toimivat uudet opiskelijaedustajat jatkavat kollegioperinnettä. 

Kopoarkea on värittänyt myös yliopiston toiminta opiskelijaedustajien valinnoissa. Elokuun loppupuolella TREY otti kantaa johtamisjärjestelmää arvioivan työryhmän nimittämisestä. Yliopistolain mukaan ylioppilaskuntien erityistehtävä on nimetä opiskelijaedustajat yliopiston toimielimiin. TREY sai lopulta nimityspyynnön ja viisi uutta opiskelijaedustajaa aloitti työryhmässä syyskuussa. Niin ikään opetusosaamisen arviointipoolin opiskelijaedustajien valinta oli keskustelussa tiedekuntamme koposektorilla. Sittemmin TREY avasi haun paikkoihin ja hakuaikaa on 27.9. saakka. Syksyä sävyttää myös edustajistovaalit, joista Hallin Anssi kertoi viime viikolla täällä blogin puolella.  

Syksy ei ole ollut pelkkää kokousta ja kopoviestintää, sillä elokuun lopussa koposektori toivotti uudet staabilaiset tervetulleeksi jo perinteeksi muodostuneen Yliopisto for dummies –tapahtuman merkeissä. Aiemmista vuosista poiketen, tapahtuma järjestettiin tänä vuonna etätoteutuksena Zoomissa. Digipedagogiikka konkretisoitui koposektorillekin aivan uudella tavalla tapahtuman järjestelyjen kautta.

Kopoterveisin 

Heta