Oletko joskus miettinyt mitä eroa on yhdistyksen ylimääräisen kokouksen ja sääntömääräisen kokouksen välillä? Oletko joutunut ihmettelemään sitä, että hallituslaiset puhuvat halkoista? Ovatko he metsureita? Ällös huoli, vastaukset näihin mietteisiin löytyvät tämänviikkoisesti edunvalvontablogista!

 

Olen jo kerran käsitellyt koposanastoa edunvalvontablogissa (http://edunvalvonta.staabi.fi/2019/02/10/kopo-suomi-kopo-sanakirja/). Tämä artikkeli sisälsi perussanastoa. Nyt menemme luvatusti syvemmälle. Erityisesti suurennuslasin alla ovat tällä kertaa erilaiset kokousmuodot. Hallintotieteilijöinä arvostamme varmasti kokousten diversiteettiä ja tämä onkin loistava mahdollisuus oppia erilaisten kokousten erot.

Hallituksen kokous: eli Halko on Staabin yleisin kokoustyyppi. Täällä hallitus tekee Staabin arjen pyörittämiseen liittyviä päätöksiä. Jäsenet ovat lämpimästi tervetulleita kokouksiin ja saavatkin ilmaista kantansa esillä olevista asioista. Nettisivuiltamme löytyy yhdistys-täpän alta huima määrä hallituksen kokouksien pöytäkirjoja, kannattaa käydä lukemassa!

Hallituksen kokous on laillinen, kun siitä on ilmoitettu hallituksen jäsenille henkilökohtaisesti vähintään yksi (1) vuorokausi aikaisemmin. Hallituksen kokous on päätösvaltainen, kun saapuvilla on puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja sekä vähintään puolet hallituksen jäsenistä. Hallituksen kutsuu koolle puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja, todellisuudessa se on Staabissa melkein aina puheenjohtajan kokoonkutsuma. Hallituksen kokouksien ajoista ilmoitetaan yhdistyksemme Facebook-sivulla.

Yhdistyksen sääntömääräiset kokoukset. Yhdistyksellämme on kaksi sääntömääräistä kokousta: kevätkokous sekä syyskokous sekä mahdolliset ylimääräiset kokoukset. Nämä kutsutaan koolle 10 päivää ennen yhdistyksen verkkosivujen ja sähköpostilistan kautta.

Kevätkokouksessa eli kekossa esitellään viime vuoden toimintakertomus, tilinpäätös ja päätetään edellisen toimikauden hallituksen vastuuvapaudesta (H18 sai vastuunvapauden, hurraa!) Yhdistyksen kevätkokous on pidettävä 31.3. mennessä.

Yhdistyksen syyskokouksen eli sykon kuuluisin piirre on varmaankin hallituksen valinta. Staabin sääntöjen mukaan hallitukseen kuuluu puheenjohtaja ja vähintään 3 ja enintään 12 jäsentä. Näihin jäseniin kuuluvat vähintään varapuheenjohtaja, sihteeri ja taloudenhoitaja. Lisäksi syyskokouksessa hyväksytään toimintasuunnitelma ja talousarvio seuraavalle toimikaudelle, päätetään uusista kunniajäsenistä sekä jäsenmaksun ja kunniajäsenmaksun suuruudesta. Syyskokouksessa myös valitaan kaksi toiminnantarkastajaa ja heidän varamiehensä seuraavaksi toimikaudeksi. Yhdistyksen syyskokous on pidettävä joulukuun 15. päivään mennessä.

Yhdistyksen ylimääräinen kokous. Yhdistyksen ylimääräisessä kokouksessa käydään läpi asioita, jotka pitää viedä yhdistyksen kokouksen läpi, mutta aikataulullista syistä ei ole järkeä jättää joko syyskokoukseen tai kevätkokoukseen. Tälläisiä ovat olleet esimerkiksi lisätalousarviot ja sääntömuutokset.

Kollegio :tiedekuntajärjestömme Johdon järjestämä kokoustyyppi, missä tiedekunnan puheenjohtajat, kopot ja hallopedit pääsevät vaihtamaan kuulumisia koulutuspoliittisten asioiden saralla. Näitä järjestetään kerran kuussa ja ne ovat erinomainen tapa saada selville mitä tiedekuntamme järjestöissä tapahtuu ja mitkä ovat ajankohtaisia huolia/murheita/ilonaiheita.

Kupillinen kopoa ei ole edellämainittujen tapaan kokous, mutta enemmänkin TREYn järjestämä koulutuspolitiikkateemainen keskustelutilaisuus. Täällä saa kuulla yleiskuvan mitä  muualla yliopistossa tapahtuu sekä saada neuvoa TREYn kokeneemmilta kopojääriltä. Tämä on myös erinomainen tilaisuus sitä varten, että TREY tarjoaa tilannekatsauksen valtakunnalliseen koulutuspolitiikkaan, joka auttaa luomaan koko touhusta paremman kokonaisukuvan.

Kupillisia kopoa on aina teema ja tällä kertaa teemana onkin vaalit. Puheenaiheita ovat äänestysaktiivisuus, vaikuttaminen, eli käytännössä see miten järjestöt saisivat jäsenistönsä vaaliuurnille! Maaliskuun kupillinen kopoa järjestetään 26.3. Hervannan kampuksen kielikeskuksessa klo 9-10.30.

Käsittelemättä jäi vielä monia kokoustyyppejä jossa itse kopona istun, mutta jätän ne toiselle päivälle. Tämä johtuu siitä, että uudistuksien timmellyksessä niiden kaikkien nimet ja funktiot hieman muuttuivat ja niitä ei ole vielä muutoksien jälkeen järjestetty. Pidän teidät ajantasalla heti kuin tilanne muuttu!

Nähdään kokouksissa
Kokouskoponne Aleksi Niemi.