Viime viikolla oli vuoden ensimmäiset kopoviinit, missä pääsimme keskustelemaan koulutuspolitiikkaan ja opiskeluun liittyvistä teemoista. Tällä kertaa aiheena oli opintojen suunnittelu. Ajattelinkin hieman koota parhaita esilletulleita vinkkejä opintojen suunnitteluun tähän blogikirjoitukseen. Opinnot ovat tietenkin jokaiselle henkilökohtainen asia, mutta uskon ainakin osan vinkeistä olevan kaikille hyödyllisiä.

1. Teemakokonaisuudet

Teemakokonaisuudet kannattaa pitää mielessä, mutta ei antaa niiden rajoittaa. Kopoviineissä itse kurssien sisältö nähtiin niiden teemakokonaisuutta tärkeämpänä. Tärkeintä on opiskella itselleen kiinnostavia asioita ja katsoa miten ne sopivat teemakokonaisuuksiin sen mukaan. Kannattaa pitää mielessä myös mahdollisuus ristiinopiskella!

Monet osallistujista suosittelivat varsinkin oman tiedekuntamme teemakokonaisuuksia, jotka löydät tästä.

2. Rytmittäminen

Rytmittäminen on opintojen suunnittelussa hyvin tärkeää. On suotavaa pitää välillä helpompia tai vaikeampiakin periodeja, mutta kannattaa pitää oman jaksamisen rajat mielessä. Kannattaa myös antaa enemmän ”hengitystilaa” esimerkiksi kandille. Sama on hyvä pitää mielessä opinnoissa ylipäätään. Ei kannata tunkea kaikkia oman pääaineen kursseja yhdelle vuodelle. Suorittaessasi kaikki pääaineopintosi ensimmäisen vuoden puolella, niin suoritat lopun kandivaiheesi lähinnä valinnaisia opintoja. Tällä tavalla itse kanditutkielman aikaan oman pääaineen aihealueet eivät välttämättä ole tuoreimpana mielessä.

Sama pätee tenttien suorittamisen suunnittelussa. Itsenäisissä kursseissa on paljon aikaa, mutta ei välttämättä ole järkevää jättää kaikkia tenttisuorituksia viimeiselle kuukaudelle (nimimerkillä kokemusta on :D)

3. Suunnitelma B

Kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaan. Kaikille kursseille ei välttämättä aina pääse, jonka takia on hyvä pitää itsellään varasuunnitelma. Itse pyrin katsomaan varmuuden vuoksi itsenäisesti suoritettavia kirjatenttejä joilla saisi suoritettuja opintopisteitä ja edetä opinnoissa ajallaan. Varsinkin kielikurssien kohdalla vaihtoehtojen mielessä pitäminen on tärkeätä.

4. Pakollisten opintojen suoritttaminen ajoissa

Kannattaa suorittaa pakolliset opinnot, kuten ruotsi, tilastotieteen peruskurssi sekä kieliopinnot ajoissa. Nämä ovat pakollisia kandidaatin papereiden ulossaamiseksi joten niitä ei kaikkia kannata siirtää kolmosvuoden keväälle. Monet suosittelivat esimerkiksi ensimmäisenä opiskeluvuotena tilastotieteen suorittamista sekä tutkimuspraktikum-kurssin suorittamista jo toisena opiskeluvuotena.

5. Kysyminen

Yksi hyvä esille tullut käytännön vinkki on kurssin vastuuhenkilölle viestin laittaminen.  On mahdollista anoa lisäaikaa tentille,  tai päästä kurssin peruutuspaikoille jos laittaa vastuuopettajalle sähköpostia ja kysyy. Monissa kielikursseissa jaa muutama vapaa paikka peruutuksien kautta ja pistämällä sähköpostia aiheesta on hyvinkin mahdollista, että pääset suorittamaan kurssia.

 

Näillä eväillä on hyvä lähteä alkavaan neljänteen periodiin. Hauskaa opiskelua!
Suunnitelmallisin terveisin
Koponne, Aleksi

P.S. Muistakaa tulla kevätkokoukseen luokkasaliin A2A tänään klo 16.00! Tätä edeltävä blogikirjoitus käsittelee syitä miksei tätä kannata missata.